ETİYOPYA KAHVE

Etiyopya devlet yönetimi son 40 yılda birçok değişikliğe uğradı. Bugüne kadar, militarist Marksist ideolojiden, federal sisteme kadar farklı sistemler uygulandı. Bu sistemlerin her biri halkın memnuniyetsizliği, isyanı ve politik kargaşayla sonlandı. 1998-2000'den itibaren Etiyopya Eritre ile savaşa girdi. Bu savaş birçok ölüme ve büyük sefalete yol açtı. Aynı zamanda toprağa erişimi kısıtladı ve ekonomik bir gerileme yarattı. Etiyopya gibi düşük ekonomik seviyedeki bir ülke için bu savaşın maliyeti milyarlarca doları buldu.

Çalkantılı siyasi ve ekonomik iklimin ortasında Etiyopya'da kahve yetiştiriciliği de bundan nasibini aldı. 2003 yılında, kahvenin fiyatı hiç olmadığı kadar düştü. Kahvenin fiyatı artık üretim maliyetini karşılamaz noktaya geldi ve sonuç olarak birçok çiftçi ürünlerini terk etti. Evlerinde onarım masraflarını karşılamak, kıyafet satın almak veya çocuklarına eğitim vermek için yeterli paraya sahip olmadıkları için oldukça zor bir dönem yaşadılar. Birçok çiftçi çiftliklerinden kente göç etmek zorunda kaldı.

Tüm bu koşullar ve zorluklara rağmen kahve günümüzde Etiyopya'nın en büyük ihracatı olmaya devam ediyor. Nitelikli kahveciliğin de gördüğü ilgi ve kahvenin ana yurdu bu toprakların verimliliği her geçen gün ülke ekonomisinde yara sarmaya devam ediyor.
Yirgacheffe kahvesi karakteristik bir lezzete sahiptir, hasat dönemi, lotlar, istasyonlar değişse de ana hatlarda dengeli bir asidite meyvemsi tatlar ve tatlı limon yer alır. Hem soğuk hem sıcak demleme türlerinde oldukça beğenilen sonuçlar sunar.